úterý 3. února 2009

Die, Rafa, die !!!

Stejně jako u řady, respektive většiny ostatních sportů, se nepovažuji za kdovíjakého znalce tenisu. Každoroční čtyři Grand Slamy mě ale dokáží udržet u televize dlouhé hodiny a to překvapivě i v prvních kolech, kdy proti sobě hrají nějací dva béčkaři.


Mimo jiné i díky tomu jsem si oblíbil Rogera Federera – s raketou to na první pohled umí docela dobře a navíc budí dojem opravdového gentlemana, jednoho z takových, jací se na kurtech objevovali kdysi v dávných letech, když byl tenis ještě (téměř) v plenkách. Ostatně jak jinak nazvat hráče, který na finále Wimbledonu napochoduje ve vlněné vestě?


O to více ovšem tím pádem nenávidím Rafaela Nadala, který je jako jediný schopný Rogera stabilně porážet. Chápu, že pro světové dění je tato informace zcela bezcenná, ale po letošním Australian Open, to zkrátka muselo ven. Navíc mě začíná jímat jisté podezření, že překonání nebo aspoň vyrovnání Samprasova rekordu v počtu grandslamových titulů se v podání Rogera jen tak nedočkáme.





Na antuce na French Open si to Nadal asi vzít nenechá, loňský Wimbledon dokázal španělský kulhavec taky vyhrát, takže tady se i letos může stát kdeco, a tak reálný předpoklad na další titul má Roger zase až ke konci sezóny na US Open. Kéž by ale zaruloval třeba už v té Francii.


A nejhorší na tom je, že přinejmenším co se různých oficiálních prohlášení týče, se Nadal neprojevuje jako imbecilní floutek, tudíž mu tímto směrem ani nemůžu nadávat. To je situace.

14 komentářů:

  1. Podle mě hraje Fedex líp než vloni, takže bych ho pro Wimbledon nepodceňoval. Rozhodovat bude psychika, má z Rafy blok (viz ty neproměněný setboly, neproměnit break z 0:40 je v tak vyrovnaným zápase trestuhodný) a tenhle zápas mu v jeho překonání moc nepomohl. Spíš dost naopak, poprvé prohrál i na hard courtu. Ale sezóna je dlouhá, stát se může všechno. Rád bych věřil, že ho porazí na jeho "území" ve French Open. Jsem velkej fanoušek, ale upřímně, spíš pesimista. Více ve výborném komentáři zde: http://tennisworld.typepad.com/tennisworld/2009/02/tk.html.

    Mimochodem, nepodceňoval bych ani Murraye, tady mu to nevyšlo, ale ohromně se zlepšil. A Verdasco odehrál neskutečný semi, tomu držím palce taky.

    Před Rafou klobouk dolu, je to bůh. Netoužím po moc věcech víc než po jeho forehandu.

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě přidám zrovna zveřejněný komentář k Rafovi: http://tennisworld.typepad.com/tennisworld/2009/02/rafa.html

    Cituji: "This points somewhere interesting, for once you get past the matters of style, Nadal turns out to be more like Pete Sampras than Federer has ever been. Like Sampras, Nadal isn't going to out-think his opponent (or himself). He's not going to try to blind-side him, or overwhelm him with inventive, creative shotmaking. He's going straight at him, with the most powerful weapon he has, and let the chips fall where they may. And that automatically gives him additional heft."

    OdpovědětVymazat
  3. mne to vloni prislo jako by se roger soustredil hlavne na french open kery mu ve sbirce este chybi, asi ale zjistil ze to neni uplne idealni model, ostatne lendl by o svych pokusech na wimbledonu mohl vypravet. letos mi ale pride roger zase takovy zivejsi, vloni to nebyl uplne on. obavam se ale ze pri soucasny forme nadala nezbyva nez cekat, kdy se mu odvari ty jeho chabruz kolena.

    OdpovědětVymazat
  4. Píšou to všude, potřebuje trenéra nebo psychologa. Když se na to podíváš do důsledku, je to opravdu tak jednoduché - dokud neměl opravdového soupeře, tak byl v pohodě. Teď ho má a je bezradnej a brečí jako malej kruk. Zní to tvrdě, ale v podstatě to přesně takhle je. Viz ten pátej set.

    OdpovědětVymazat
  5. jo, to dava smysl, proto doufam ze si jednoho nebo druhyho roger co nejdriv poridi, protoze to jak prohrava, zejmena teda s nadalem, to me vylozene drasa

    OdpovědětVymazat
  6. Nedavno jsem nekde cetl, ze byl Nadal zapleteny do dopingove afery s tou nechvalne proslulou spanelskou laboratori, co sveho casu zasobovala kazdeho cyklistu od Parize az do Astany. Ale od te doby ticho po pesine, takze kdovi co na tom bylo pravdy.

    Pamatuju si, jak hral pred lety proti nam v Davis Cupu a byl to takovy uhrovity teenager s rukama jako paratka. Rok na to byl v prvni desitce s bicakama tak velkyma, ze se mohly posadit do VIP loze a fandit...

    OdpovědětVymazat
  7. tak tezko rict kdo do nej co nacpal ... nicmene pokud mel byt zapleteny do one nejznamejsi afery "puerto" tak to muze byt docela v klidu, protoze ta afera je uz tak provarena ze verejnost jakykoliv spojitosti s ni uz moc neveri. pac esivaa se nemejlim, tak se v tydle souvislosti spojovaly s toudle aferou mimo jiny i uplne nesmyslny jmena ... tusim snad dokonce nake ru(mun)ske gymnastky a malem snad i korejske lukostrelkyne a britney spears. nejpravdepodobneji z toho tim padem vychazi ta britney, bo ta snupne kdeco.

    OdpovědětVymazat
  8. Ach ano, Britney. To bylo tehdy, kdy si vyholila hlavu. Chtela zkusit zavodne plavani, ale nakonec se jen dobre a rychle potapela.

    Jinak ja Nadala rad nemel, ale oblibil jsem si ho po Wimbledonu, kde vypraskal prave Federera. Je to sice odporne povrchni, ale na me pusobi Roger strasne nesympaticky - krive a neuprimne. Neco jako Lendl s lidskou tvari pro kamery... ale porad Lendl :)

    OdpovědětVymazat
  9. tak teds to posral, tos posral ... asi te taky napraskam ... :-) ...

    OdpovědětVymazat
  10. Kdykoliv a kdekoliv... teda dokud to bude s raketou v ruce a s limeckem na triku :D

    OdpovědětVymazat
  11. jako vyzyvatel volim disciplinu ja ... takze bych to videl ze v ruce budu spis trimat slozeny bily rukavicky .. :-) ..

    OdpovědětVymazat
  12. re Dalighost... zeptej se kohokoliv kdo hraje na vyšší úrovni (ono ti to dojde v podstatě i když hraješ trochu víc sám) a řekne ti, že tenis je specifickej sport, víc než jakejkoliv jinej postavenej na psychice a technice. Doping ti v podstatě nepomůže - maximálně ve výdrži nebo řekněme v tom přechodu z juniorských kategorií, kdy spousta velkých nadějí zapadne. Budiž, v obou oblastech Rafa může vzbuzovat dotazy, ale zase se podívej, jak se z něj stal opravdu špičkovej hráč - teprve až když sundal ty ohromný svaly. Jinak co já vím, tak spojení s dopingem bylo čistě spekulativní, postavený na stejné národnosti. Trochu málo.

    BTW, nedávno jsem nicméně četl autobiografii Peta Samprase a docela si tam dával Kordu, hrál s ním někdy v QF v 97mym na US Open a nechápal, co vydržel na kurtu. Tak prej měl podezření a pak přece o půl roku později na Wimbledonu (v té sezóně vyhrál Australian Open) měl skutečně pozitivní test. Takže výjimka potvrzující pravidlo.

    OdpovědětVymazat
  13. Bludr: Souhlasim, tenis je predevsim o technice a na objem svalu se nehraje. Genialni forehand Nadalovi urcite nikdo nestrikl injekcni strikackou :) Na druhou stranu priklad s Kordou je dokonala ukazka toho, jak muze "mala vypomoc" zvednout hraci psychiku. Korda byl sveho casu bezkonkurencne nejvic riskujici hrac, hral kazdy mic na hrane a casto v zapasech dojel na sve nevynucene chyby, i kdyz zdaleka nemusel. A pritom prave v dobe, kdy plaval v nandrolonu hral svuj nejpresnejsi tenis.

    OdpovědětVymazat
  14. No jo, Korda. Nevim jak to je s tou dobou, dost mozna v tom totiž jel celou karieru. Vzpominam si na Grand Slam Cup tusim v 93 nebo 94, kde vyhral v semi nad Samprasem v patym setu 13-11, nacez druhej den ve finale porazil Sticha v patym 11-9. Nechci mu krivdit, ale vzhledem k tomu ze mel 50 kilo to byl docela vykon. Ale na druhou stranu, ja na nej koukal hrozne rad, ono to po letech dost vysumelo a vzpomina se na jiny hrace, ale Korda byl paradni hrac s obrovskym talentem.

    Kazdopadne vyjimka potvrzujici pravidlo. Stojim si za tim, ze je tenis ve srovnani s ostatnima sportama jeden z nejcistejsich.

    OdpovědětVymazat