středa 1. dubna 2009

Hanami

Tento článek sice přichází zhruba s týdenním zpožděním, ale minulý týden zkrátka nebyl čas. Takže alespoň teď a tak říkajíc "v průběhu".


Minulý týden začaly v Tokiu kvést sakury, což je pro Japonce velmi významné období. Pro běžného Japonce je tato událost určitě důležitější než pro běžného Čecha Velikonoce. A ačkoliv, pokud tedy vím, se nejedná o oficiální japonský svátek, v běžném provozu to tak rozhodně vypadá.


Název Hanami doslovně znamená něco na způsob "obdivování rozkvetlých sakur". Trochu tady neladí, proč se tam nikde neobjevuje "sakura", zvláště když japonsky se sakura řekne - ehm - sakura. Slovo "hana" znamená obecně "květina", ale v tomto případě vstupuje do hry fakt, že pro Japonce je zkrátka sakura Tou Onou Květinou. A co se týče toho obdivování, tak lidé skutečně vycházejí do parků a opravdu se kochají krásami rozkvetlých sakur.


A jedna historka skoro na závěr. Moje lektorka někde zahlédla, že v Tokiu už začaly kvést sakury, tak to volala své japonské známé, která o tom nevěděla, což pro ni znamenalo menší trauma. Doba květu sakur se totiž mimo jiné v japonském zpravodajství uvádí v rámci předpovědi počasí a je to pro Japonce opět MNOHEM důležitější údaj než pro našince nějaká biopředpověď, index žízně nebo co to vlastně v těch našich předpovědích hlásí za nesmysly.


V Japonsku se pak nachází i řada "sakurových spotů", které de facto plní funkci našich poutních míst. Bohužel si nepamatuji jméno ani jednoho, takže se tím pádem i dost blbě hledají fotky :-). Ale ještě na tom určitě zapracuju.


Jde většinou o chrámy stojící někde na kopci. Poutníci tam v průběhu let či snad spíše staletí osázeli celý kopec sakurami, které nyní rozkvétají postupně podle druhu a zároveň snad i podle výšky, kde rostou (zase až tak vysoké kopce to ale nebývají). Výsledkem pak je, že celý kopec kvete jakoby najednou, respektive právě podle druhu postupně, což v některých případech vytváří téměř přesné barevné pásy.


Vyzjistit nějaký ten název a odněkud vydolovat fotku si kladu jako stranický úkol. Ten popis zní strašně blbě, to se zkrátka musí vidět.

Žádné komentáře:

Okomentovat